Tips på hur man uppför sig i Sverige

Tips på hur man uppför sig i Sverige

När man ska beskriva den svenska mentaliteten finns det ett ord som ständigt återkommer. Det är ordet ”lagom”. ”Lagom är bäst”, är ett uttryck som nästan alla svenska barn är uppvuxna med och blir mer eller mindre serverade redan genom själva modersmjölken.

Ordet är känt för att vara svårt att översätta till annat språk – vilket ses som ännu ett bevis på ordets särskiljande svenskhet. På engelska skulle man kunna säga att det betyder något i stil med ”not too much, not too little”. Lagom genomsyrar hela det svenska samhället och påverkar hur en svensk man eller kvinna vanligtvis uppför sig.

Hur hälsar man på en svensk?

En svensk person uppfattas ofta som ganska reserverad. I alla fall innan man har lärt känna varandra. Det beror på att svensken är mycket mån om sin privata sfär. Därför lämpar det sig inte att vid första mötet, som fransmännen att överösa personen med kindpussar och inte heller stora kramar. Kramar är reserverat för familj och vänner.

I stället tittar man varandra korrekt i ögonen, ler lagom och ger varandra ett fast handslag – som inte är för löst och inte heller för hårt. En käck liten nick med huvudet fulländar det hela. Då har man givit ett trevligt intryck. När man möts nästa gång räcker det med att säga ”hej!”.

På bussen, tåget eller i biosalongen

Vid de tillfällen då man sitter många personer nära varandra, sätter man sig alltid lagom långt ifrån varandra, om det finns plats. Allt annat uppfattas som påträngande, obehagligt och oartigt. Man håller distansen in i det sista. Man tittar inte folk i ögonen, eller tilltalar dem, om det inte gäller en specifik fråga angående färdriktning, tidtabell eller liknande. Möjligtvis kan man bli förlåten om man nämner något om vädret – svenskarnas favoritämne, sommar som vinter.

Att samtala med en svensk

På arbetsplatsen, eller tillsammans med andra personer som man inte umgås med privat, samtalar man vanligtvis om neutrala saker. Vädret, sport, allmänna världsläget (utan att bli för politisk), semester, renoveringar och matlagning är exempel på bra samtalsämnen. Ta för guds skull inte upp din dåliga ekonomi, problem i äktenskapet, eventuella alkoholproblem eller spelberoende. Då börjar svenskarna skruva på sig och vill springa därifrån. Fråga heller aldrig hur de röstar i valet eller hur mycket de tjänar. Det anses mycket oartigt.

Intag av alkohol

Bli inte förvånad om den återhållsamma och korrekta svenska kollegan eller vän, byter skepnad vid intag av alkohol. Svenskarnas förhållande till alkohol är väl känt. I alla fall i Sverige. Svenska folket har ett komplicerat förhållande till alkohol. I norra Sverige sägs det att det är vanligt med hembränning. Det kan i så fall bero på att avståndet till närmaste statligt ägda systembolag, kan vara väldigt långt.

Å ena sidan spottar den vanlige svensken inte i glaset, utan höjer det gärna vid både påsk, midsommar, jul och där i mellan. Å andra sidan hörs inte stora protester mot det faktum att det enda stället som säljer alkohol, är det statliga monopolet Systembolaget. I vanliga matbutiker säljs bara öl med lägre alkoholhalt.

Det är märkligt, men det berömda ordet ”lagom” verkar inte riktigt gälla i de här sammanhangen. Svensken blir ofta både högljudd, stökig och pinsamt pratsam vid festliga tillfällen. Obekväma ”sanningar” kan krypa fram. Ofta kan det bero på att ett flertal svenskar är aningen konflikträdda. Med några snapsar innanför västen kommer det mod man annars saknar.

Den här typen av situationer ska man ta med en nypa salt. Alkohol spär alltid på känslor och svenskens känslor är många gånger undertryckta av förväntningar på att vara lagom. De bara väntar på att få hoppa ut.

Nästa dag låtsas man som att inget har hänt och skyller allt på alkoholen. Ofta skämtar man om hur full man var – och går vidare med livet.