Att planera en tripp till Sverige

Innan du reser till Sverige bör du kolla upp om du behöver ett visum. Är du medborgare i ett land inom EU så behöver du inte skaffa ett visum. För övriga länder bör man kontrollera på Svenska Ambassaden i sitt hemland eller på Sveriges Regerings hemsida vad som gäller för just ditt land. Kom ihåg att Sverige har inte har infört Euro som valuta även om många butiker accepterar eurosedlar. Det kan vara bra att växla till sig lite svenska kronor innan resan, annars finns det många uttagsautomater i Sverige där du snabbt kan ta ut kontanter.

Sverige är ett lätt land att resa i och turister tas som regel emot väl av befolkningen. Trots gamla föreställningar om att svenskar är tystlåtna så är det oftast lätt att få kontakt. Prata gärna engelska. Eftersom svenska barn läser engelska under större delen av skoltiden så är de allra flesta mycket bra på att göra sig förstådd på och att själva förstå engelska. Mycket i samhället är anpassat för barn och barn är välkomna på de flesta ställen. Offentliga miljöer, tåg och bussar är ofta anpassade för rörelsehindrade. Du bör ändå kontrollera detta innan du bokar biljett.

Måsten i Sverige

Sverige bjuder på det bästa av natur, kultur och historia och du behöver uppleva lite av allt för att ha sett vad Sverige verkligen är. Dessutom är landet långt och skillnaderna i framförallt befolkningstäthet stora mellan norra och södra delarna av landet. Vi börjar i Stockholm, som är Sveriges huvudstad, anses av många som en av världens vackraste städer. Här finns förstås kultur i form av en mängd muséer, bl.a. Sveriges Nationalmuseum och Moderna Museet. I den gamla stadsdelen, Gamla Stan, vandrar du på kullestensgator genom trånga medeltida gränder. Här finns också Nobelmuseet och det Kungliga Slottet. Djurgården är ett annat område där du hittar Wasa, och ABBA museet och nöjesfältet Gröna Lund och mycket mer. Innan du lämnar Stockholm bör du ta en båttur ut i den natursköna skärgården med sina mer är 24000 öar.

Bege sig norrut

När du reser norrut så märker du att bebyggelsen blir mer och mer gles och skogarna och ängarna breder ut sig. I landskapet Dalarna hittar du en bit av det genuina lantliga Sverige med många gamla rödmålade träbyggnader och många bevarade traditioner. Här bör du fira midsommar om du vistas i Sverige i juni. Slutmålet på resan blir Icehotel I Kiruna som är världens största hotell byggt av is och snö komplett med isbar och iskyrka. Får du giftemål i tankarna när du besöker den här magiska platsen så är du inte ensam. I Kiruna är du nära Sveriges högsta berg, Kebnekajse, och du är också mitt i Laponia det stora nationalparksområdet. Där du kan varandra i orörd natur där också urbefolkningen, samerna, vistas med sina renar under vinterhalvåret.

Viktigt att komma ihåg

Sverige är unikt på många sätt. Det finns en väldigt stor frihet att t.ex. röra sig fritt i skog och mark. Allemansrätten kallas lagen som reglerar detta men du bör tänka på att det är en frihet under ansvar. Du får inte elda överallt och absolut inte lämna skräp efter dig. Svenskarna värnar om sitt vackra, rena och fria land och det bör du också göra – så att du får njuta lika mycket vid ditt nästa besök.